Monday, March 5, 2007

'De Mayakalenders en hun relatie met het magische jaar 2012' IV

De diverse kalenders/cycli

Niet alle kalenders/cycli die de Maya’s gebruikten zijn ons bekend. Een aantal cycli is in geheimzinnigheid gedompeld. Men moet niet vergeten dat de Spanjaarden naast ernstige volkerenmoord gepleegd te hebben op de Maya’s, zich ook schuldig maakten aan de grootste vernietiging van kennis (onder anderen in de vorm van boekverbrandingen) in de ons bekende geschiedenis, toen zij het Christelijke geloof opdrongen aan de Maya’s (en alle andere ‘native Americans’). Van een flink aantal kalenders/cycli is wel bekend wat ze bijhouden of waarom ze een bepaalde periode hebben. De meeste Maya’s gebruikten overigens slechts enkele cycli. De voorspellende cycli werden meestal niet door hen gebruikt. Natuurgenezers en kalenderbewakers bezaten (en bezitten in sommige gevallen nog steeds) de stokoude kennis wel.

Voor de bepaling van de datum in 2012 zijn overigens lang niet al deze kalenders van belang, maar in een artikel over de Mayakalenders en haar cycli is het wel zo correct alle mij bekende elementen en visies hiervan en over op te nemen (zoals de hierboven genoemde 13-manen/Dreamspellkalender), dus bij deze de cycli. De verschillende visies volgen in deel 4:

-De Ixim Tun, deze kalender werd/wordt (sommige ‘stammen’ gebruiken de kalenders en leven nog steeds naar de leer van de kalenderwetenschap), voor landbouwdoeleinden gebruikt en bedraagt een periode van 130 dagen. (de helft van de Tzolk’in)

-De Mom Tun is de kalender die de microcyclus van insecten weergeeft, wat erg belangrijk voor de landbouw was. De cyclus bedraagt 180 dagen.

-De Tzolk’in, is de Heilige galactische kalender welke de combinatie van de 20 zonnezegels (afgebeeld als de 20 Goden die zorgen tezamen zorgen voor de ‘twintig gezichten van de schepping’, met elk hun eigen ‘karakter’) met elk van de 13 tonen (Heilige getallen) beschrijft. Dit is de belangrijkste van de kalenders, welke onder andere de cyclus van 20 x 13 = 260 dagen/combinaties bevat (13 Uinals). Elke van deze 260 combinaties worden een ‘Kin’ (wat dag, maar ook mens betekent) genoemd. Bij elke dag hoort een andere toon-zonnezegel combinatie en zodoende kent elke van de 260 dagen zijn eigen functie/mogelijkheden en zijn eigen energetische karakter. Deze cyclus wordt door Arguelles gecombineerd met de cyclus van 13 maanden van 28 dagen + 1 dag buiten de tijd. Doora anderen wordt de Tzolk'in met de Haab van 365 dagen gecombineerd (zie deel 3). Op de Tzolk’in ga ik later nog dieper in een apart hoofdstuk van deel 2, omdat deze kalender zeer belangrijk is. Deze kalender van 260 dagen houdt het bioritme van de mens (en van de Aarde) bij, met daarin verwerkt de geboortecyclus van de mens van 260 dagen, en is de heilige galactische kalender van de Maya’s. De Tzolk'in wordt ook gebruikt voor het beschrijven van de menselijke geschiedenis en voorspelt zodoende ook de toekomst.

-De Tun, bedraagt 360 dagen is een kalender die de harmonie in cycli tussen sterren, sterrenstelsels en planeten beschrijft. De oude Egyptenaren gebruikten een jaar kalender van 360 dagen met vijf dagen die aan de Goden werden geofferd, om zo op een totaal van 365 dagen uit te komen.

-De Tz’otz Tun is de cyclus van 364 dagen (13 maanden x 28 dagen) welke ook wel de vleermuiscyclus genoemd wordt. Deze kalender beschrijft de baan van de maan om de Aarde. Deze kalender werd verder in het geheim voor profetieën en voorspellingen gebruikt.

-De Ik Tun, welke verwant is aan de Tz’otz Tun van 364 dagen. De Ik Tun is echter exacter in het beschrijven van de getijden en de vrouwelijke cycli (evenals de cycli van hormoonaanmaak bij de mens in het algemeen).

-De Haab. Deze kalender heeft een periode van 365 dagen die wordt onderverdeeld in 18 ‘maanden’ (Uinals) van 20 dagen met een vijfdaagse toevoeging genaamd Uayeb, wanneer de cyclus en haar Goden wordt/worden vereerd. Dit concept lijkt ook veel op de Egyptische kalender van 360 dagen + 5 dagen voor de Goden, die het Aardse jaar bijhoudt.
Het volgende schemaatje geeft een overzichtje van de namen van deze 18 Haab-maanden van 20 dagen en de Uayeb van 5 dagen, met bijbehorende icoontjes (de zogenaamde glyphen; de Goden, die de maanden met hun karakters en energieblauwdruk vertegenwoordigen, voorstellen):


Er zijn dus 18 Haab-maanden van 20 dagen en 1 van vijf dagen (Uayeb). Deze kalender was voor het gewone volk erg belangrijk omdat hij gebruikt werd voor de datering van noodzakelijke landbouwactiviteiten. De kalender beschrijft de sub-seizoenen.

-De Kiejeb is een cyclus die 400 dagen bedraagt en een profetisch karakter heeft. Deze cyclus is een verbindingscyclus tussen de kalender wiskunde en de gewone wiskunde (zie het hoofdstuk hieronder over het Maya notatiesysteem van getallen).

-De Muchuchu Mil die een periode van 52 jaren bedraagt (een Maya-eeuw). Dit is weer een ‘fractal’ (zoals dat in de Mayakalenderwetenschap genoemd wordt) van de 52 weken van 7 dagen in een jaar van 13 x 28 dagen. Het is ook een 'fractal' van de 5200 Tuns durende Baktun van 144000 dagen, de periode die belangrijk is voor de bepaling van de einddatum in 2012 en voor het voorspellen van de toekomst vanuit de gegevens uit de voorbije geschiedenis.

-De Chol Tun bedraagt een periode van 260 jaren die werkt als de Tzolk’in, maar beschrijft hetzelfde proces op macrokosmosniveau, met jaren in plaats van met dagen. Hij bedraagt 1/100e van de precessiecyclus van de Aarde (voor een uitleg van de precessiecyclus kunt u ook op Dossier-X terecht in het dossier 2012).

-De Ku Tun die een periode beslaat van 520 jaar, tien keer zoveel dus als de Muchuchu Mil. Deze kalender is belangrijk voor het doen van voorspellingen en heeft dus ook een profetisch karakter. Hij wordt in combinatie met de andere profetische cycli gebruikt om tot een echte voorspelling te komen, net zoals dat Tarot kaarten ‘samen’ de voorspelling maken of vertellen door de combinatie van verschillende Tarot kaarten en niet door elke kaart afzonderlijk (althans, veel minder gedetailleerd).

-De Ekomal Tun bedraagt ook 520 jaren en is ook een voor de mensheid belangrijke voorspellende kalender. Het verschil met de Ku Tun is mij niet bekend. De Ekomal Tun zou de vrouwelijke en de mannelijke draaiing van de Zon moeten aangeven.

-De Tiku Tun is de kalender die de Muchuchu Mil kalender onderverdeelt in perioden van 9 x 52 = 468 jaar duisternis of 13 x 52 = 676 jaar licht (ook wel de negen hellen en de dertien hemelen genoemd). Ook deze kalender heeft weer een voorspellend karakter.

-De Ajau Tun is de cyclus die 20 jaren duurt. Een cyclus die in verband staat met de Tzolk’in.

-De Ox Lajuj Baktun is de kalender van 5200 jaar. Deze kalender verdeeld de tijd in Zonnen en Werelden welke worden afgesloten met rampzalige gebeurtenissen (aldus de oude verhalen).

Dit is een kalender die ‘afloopt’ op 21 december 2012 (ook wel 22 december), de kortste dag van het jaar op het Noordelijk halfrond.

Al wordt er met de Lange kalendertelling uitgegaan van een periode van 1872000 dagen, wat 5200 jaren van 360 dagen is. Hier kom ik uiteraard later nog terug.

Zoals u misschien opgevallen is, zijn de perioden van cycli vaak veelvouden van andere cycli (bijvoorbeeld twee keer zo groot of tien keer zo groot).

Van de overige kalenders is weinig tot niets bekend.

Wel bekend is dat de Maya’s allerlei hemellichamen volgden en het effect van de diverse hemellichamen op (onder andere) mensen en menselijk gedrag kenden. De planetaire bewegingen die ze bijhielden zijn door hen van waarden voorzien die van een verbluffend hoog astronomisch, astrologisch en wiskundig (maar ook cryptografisch) kennisniveau lijken te spreken die bijna onmogelijk van hun eigen jarenlange hemelbestudering en andere waarnemingen afkomstig kan zijn.

Zo hebben ze bijvoorbeeld nooit het wiel weten uit te vinden (maar misschien was dit voor hen ook helemaal niet belangrijk).

De Maya’s gebruikten de kalenders door elkaar heen en in combinatie met elkaar (alsof de afzonderlijke kalenders tandwielen van verschillende grootte zijn die in elkaar draaien, waarbij elk tandje een dag voorstelt). Door enkele cycli met elkaar te combineren ontstaat de volgende virtuele weergave (uiteraard zijn er meerdere combinaties van cycli die met elkaar verweven zijn mogelijk):


(bron: http://www.dossierx.nl)

No comments: