Monday, January 22, 2007

'De Mayakalenders en hun relatie met het magische jaar 2012' II

Wat is Tijd volgens de Maya’s?

Om te kunnen praten over de indeling, de logica en het idee achter de Mayakalenders moeten we eerst weten hoe zij over tijd denken. Voor Maya’s is tijd dus cyclisch van aard, althans, zo wordt die in de materiële wereld waarin wij leven ervaren, waarbij met elke cyclus een spiraalvorm wordt afgelegd op een zodanige manier dat er na elke ‘cirkel’ een hoger niveau bereikt wordt. Zo is elke zomer een andere, op zichzelf staande zomer, maar komt de zomer wel elk jaar terug, net zoals dat voor elke andere tijdsperiode geldt binnen de cycli van de Mayakalender. Diverse kalenders werden gebruikt voor landbouwdoeleinden (wanneer moet er gezaaid worden, wanneer komt de regen, etc), wat van levensbelang was in hun samenleving.


Volgens de Maya’s is tijd een multi-dimensionaal concept. Tijd is een frequentie, een trilling en een geestelijk mentaal concept. Tijd is de barrière tussen oorzaak en gevolg. De tijd wordt door de Maya’s als iets kunstzinnigs gezien, een vormgever die zorgt dat alles op Aarde samenvalt op de juiste plaats op het juiste moment en de materie bij elkaar houdt. Tijd is dus niet van de ruimte en de materie (zoals de Westerse kalender er naar kijkt), maar geeft deze mede vorm. Het is ‘hoger’ dan materie en ruimte en wordt zodoende niet op haar waarde geschat wanneer we haar indelen met methoden die voor ruimtebepalingen ontwikkeld zijn (zoals wij dat met onze indelingen doen, maar daarover later meer).


De Maya’s hebben dus een alternatief met hun kalenders. Een alternatief dat de (universele) kringloop van het leven beschrijft, de invloed van de maan, de sterren en de planeten op de mens (en al het andere leven evenals de levende planeet waarop wij leven). Een alternatief dat ons mensen in harmonie met natuurlijke en kosmische cycli kan brengen, zodat we in evenwicht met de omgeving waarin we ons vertoeven, kunnen leven met respect voor andere mensen, dieren en de planeet. Dat is de boodschap die diep in de kalender verborgen zit. Wanneer je ‘intuned’ in het ritme van de Mayakalenders ontstaat het gevoel om dit te bewerkstelligen vrijwel automatisch.


Hieronder zien wij de wiskundige benadering van een cyclus, met een minimum en een maximum, waarbij het maximum bijvoorbeeld de zomer kan zijn, of het hoogste punt van de zon aan de hemel op 21 maart en 21 september, op de evenaar. Het minimum is dan respectievelijk de winter of het laagste punt van de zon onder de horizon.

(bron: http://www.dossierx.nl)

'De Mayakalenders en hun relatie met het magische jaar 2012'




Deze kalender is een zeer nauwkeurige kalender (door de NASA doorberekend met als conclusie dat zij op een onverklaarbare wijze tot de nauwkeurigste kalenders ter wereld behoort) en dat de kalender een cyclisch karakter heeft, waarbij de diverse tijdscycli uit de natuur en de kosmos voortkomen en dus in harmonie zijn met de cycli der scheppende krachten en energieën, in plaats van de Westerse lineaire kijk op tijd.



De Mayakalender (bestaande uit zo'n 20, soms zeer geheime kalenders/cycli) is eigenlijk niet echt een kalender zoals wij die gebruiken om tijd te meten en onze plaats in ruimte te bepalen, maar meer een instrument dat de loop van de diverse kosmische en natuurlijke cycli beschrijft en voorspelt, van de microkosmos tot de macrokosmos. De Mayakalenders voorspellen het karakter van de dagen, de maanden, de jaren etc.; de energieën die over de afzonderlijke periodes/dagen/weken heersen. De Mayakalenders gaan over de kwaliteit van tijd, in plaats van over de kwantiteit (die ontstaat met onze Westerse tijdmeetkunde) Vooral staan de Mayakalenders bekend als ‘die kalender die het einde van de wereld voorspelt in 2012’.

We vragen ons dit af:
Hoe werkt die oude Midden-Amerikaanse manier van tijdsbeleving nu eigenlijk en hoe zitten de belangrijke cycli in elkaar? Hoe zit het met onze over de hele wereld als standaard ingevoerde Westerse Gregoriaanse kalender? Hoe komen de Mayakalenders aan de beruchte einddatum in 2012? Met andere woorden, hoe werkt de veel besproken Mayakalender?

(bron: http://www.dossierx.nl)

Monday, January 15, 2007

Voorstelling


Van harte welkom op mijn blog 'Dossier X'.

Mijn naam is Layla D. van Loon & ik ben een student van de Stedelijke Handelsschool te Turnhout. Mijn schoolrichting is 7 Winkelbeheer&Etalage.

Mijn klasgenoten en ik kregen bij het vak Maatschappelijke Vorming een leuke opdracht ons lessenpakket te kiezen aan de hand van verschillende thema's.

Mijn voorkeur ging naar dit thema: Mysteries. (Daarvan ook de nickname 'Dossier X'. Deze heb ik van een interessante site genomen, omdat het alles omvat wat te maken heeft met mysteries. 'X' = het onbekende.)

Wat mij hier zo aan boeit? Hoe kan je nou niet geboeid zijn door onverklaarbare gebeurtenissen? Of gewoon zaken die niet opgelost geraken omdat ze gewoon niet op ons 'level' van gezond verstand te verstaan zijn. Hoe sceptisch zijn we wel niet? Durven we te geloven wat we niet kunnen waarnemen met onze zintuigen? ... & zo zou ik kunnen blijven doorgaan.

Mijn taak is nu gewoon om met jullie enkele gebeurtenissen of interessante 'weetjes' te delen, waar je eens zelf over kan gaan nadenken.


Als er verzoekjes zijn, dat jullie willen dat ik enkele onderwerpen onder 'Dossier X' verder uitbreid of aanhaal, kan u enige comments achter laten of mij contacteren.


Vriendelijke groeten,


Layla D. VL